Održana konferencija Etnički stereotipi i nacionalni mitovi kao prepreka pomirenju: Albansko-srpski odnosi

Na konferenciji „Etnički stereotipi i nacionalni mitovi kao prepreke pomirenju: srpsko-albanski odnosi“ održanoj na Fakultetu političkih nauka, predstavljeni su rezultati istraživanja Centra za studije mira, koje je obavljeno uz podršku Berghof fondacije za studije sukoba. Osnovni cilj projekta bio je odgovor na pitanje da li udžbenici istorije prenose nacionalne mitove i etničke stereotipe i koja je njihova uloga u procesu pomirenja Srba i Albanaca.

Predsednik Saveta Centra za studije mira, prof. dr Miroljub Radojković ukazao je na veliki Moneygram money order uticaj koji u stvaranju stereotipa imaju masovni mediji. „Nacionalni mitovi su oni koji proizvode problem i danas su izvor nemodernih društvenih pokreta i opasna prepreka pomirenju“, smatra profesor Radojković.

Prof. dr Mirjana Vasović ukazala je na važnu ulogu nacionalne mitologije u međuetničkim odnosima. „Nacionalni mitovi određuju pogled na svet, a pretočeni u stavove utiču na kolektivno ponašanje. Oni doprinose samoodređenju zajednice, karakteristični su za sve socijalne kulture, ali uglavnom vode ka konfliktu, a ne konsenzusu“, rekla je profesorka Vasović.

„Mit se prepliće sa oskudnim istorijskim znanjem i širi se putem komuniciranja u masama.On izaziva stereotipno ponašanje, a ono se često izražava kroz nasilje“, naglasio je prof. dr Ljubodrag Dimić. Kao najveće nedostatke u srpsko-albanskim odnosima prof. Dimić navodi izostanak dijaloga među stručnjacima, manjak znanja, kao i kulturne i političke suprotnosti.

Mladen Stojadinović, saradnik Centra za studije mira, objasnio je da je na osnovu analize 18 udžbenika za osnovnu i srednju školu na teritoriji Srbije i Kosova i Metohije, pronađeno više stotina vrednosnih iskaza, poput subjektivnog vidjenja proslošti, generalizacije, kombinovanja mitskog i istorijskog. „Deca to od najjranijeg školskog urasta čitaju, i nije čudo što se, kao reakcija, javljaju negativni stavovi i ponašanja“, istakao je Stojadinović.

„U albanskim udžbenicima mitovi i stereotipi su češći, nekad zauzimaju i cele pasuse“, naglasio je Goran Tepšić, sekretar Centra za studije mira. Postoje neki zajednički heroji, poput Miloša Obilića i Skenderbega  i zajednički neprijatelj oličen u Osmanskom carstvu, ali se u interpretaciji istorijskih dogadjaja Srbi i Albanci mnogo razlikuju. U nacionalnim mitovima ova dva naroda, ima jako malo međusobnih konstatacija u pozitivnom kontekstu.

Vest preuzeta sa sajta Fakulteta političkih nauka

Detaljnije o samom događaju možete saznati u novom broju časopisa Vreme